11–12. osztály

Versenyek

Zrínyi Ilona Matematika verseny — (2–12. osztály, tesztverseny)

Pörgős tesztverseny, kevés idő alatt kell sok feladatot kell megoldani, csak a végeredmény számít. Először versenyzel? Akkor a Zrínyit ne hagyd ki!

Bolyai Matematika Csapatverseny (3–12. osztály, csapatverseny)

Csapatverseny (4 fős), ahol 60 perc alatt a körzeti forduló során 13 tesztfeladatot kell megoldani. (A matek mellett magyarból és természettudományból is szerveznek versenyt.)

Kenguru Matematikaverseny (2–12. osztály, tesztverseny)

Tesztverseny, 7–8. osztályban 30 feladatot kell 75 perc alatt megoldani. A régebbi feladatsorokat és megoldásaikat a Zalamat adja ki könyv formájában.

Medve Szabadtéri Matematikaverseny (3–12. osztály, szabadtéri csapatverseny)

Szabadtéri csapatverseny (3 fős csapatok) állomásokkal. Vidám hangulatú verseny, érdekes feladatokkal a szabad levegőn. A versenyt most már Budapesten több helyszínen, illetve sok vidéki városban is megszervezik. A kirobbanó népszerűsége miatt sok helyszínre hetekkel a verseny előtt kell regisztrálni.
A Medve szervezői emellett más programokat is szerveznek, érdemes körülnézni a honlapjukon,

Dürer Matematikaverseny (9–12. osztály, csapatverseny)

Csapatverseny (3 fős) a tanulmányi rész mellett a szervezők arra is törekedtek, hogy sok közösségépítő programot is nyújtsanak a résztvevő diákok számára. Előnye még, hogy viszonylag sok kategóriában lehet indulni, így rutinosabb és kevésbé rutinos versenyzők is találhatnak maguknak megfelelő kategóriát. Matematika mellett kémia és fizika versenyt is szerveznek. A versenyen 3 fős csapatokban lehet részt venni, legalább az egyik csapattagnak lánynak kell lennie.

  • https://durerinfo.hu/ — a verseny hivatalos honlapja, ahol a régebbi feladatsorok és megoldásaik (2007/08 óta), az aktuális információk továbbá a versenyszabályzat is megtalálható sok egyéb hasznos anyag mellett.

KöMaL (9–12. osztály, levelező verseny)

Havi rendszerességgel jelennek meg új feladatok, és egy hónap leteltével kell a megoldásokat beküldeni. Az újságra való előfizetés ajánlott, de anélkül is elérhetők a feladatok a honlapon, és részt lehet venni a versenyben. Ezekben az évfolyamokban elsősorban a B és A pontversenyek ajánlottak. A B pontversenyben különböző nehézségű feladatokkal lehet pontokat gyűjteni, a feladatok érdekesek, és a havi rendszerességű megoldásuk és leírásuk más versenyeken is nagyon hasznos rutint biztosít. Az A pontversenyben havonta 3 nehezebb feladat jelenik meg, de ezek között is szinte minden hónapban van olyan, ami akár egy magasabb pontszámú B feladat is lehetne, ezért érdemes az A pontverseny feladatain is mindenkinek elgondolkodnia, ezek jellemzően különösen szép és érdekes feladatok. Összességében a KöMaL jelenti talán a legszínvonalasabb folytonos matematikai felkészülést. (Érdemes megjegyezni, hogy A KöMaL fizikai és informatikai pontversenyeket is meghirdet.)

  • https://www.komal.hu/home.h.shtml — a KöMaL honlapja
  • http://db.komal.hu/KomalHU/ — a KöMaL archívuma, 1972-től megtalálhatóak a feladatok, és a kezdeti évek 1893 és 1899 közötti feladatok is megtalálhatóak. Vigyázat! A kategóriák elnevezése az évek során változott! A feladatok között lehet téma szerint is keresni.

Náboj Nemzetközi Matematikaverseny (csapatos váltóverseny)

Szintén csapatverseny (legfeljebb 5 fős csapatok), a csapattagoknak egy iskolából kell jönnie. Érdemes a régebbi feladatsorok között böngészni.

Nemzetközi Magyar Matematikaverseny (9–12. osztály, kifejtős)

1992 óta megrendezett verseny.

Kavics Kupa (7–12. osztály, csapatverseny)

A Fazekas Mihály Gimnázium által szervezett verseny, ahol héttagú csapatoknak kell 21 feladatot megoldania 120 perc alatt. A verseny lebonyolításának stílusa önmagában is érdekes, továbbá régebbi feladatsorokat is lehet használni feladatbankként. Könnyebb és kifejezetten nehéz feladatok is vannak a feladatok között.

OKTV — Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (11–12. osztály, kifejtős)

Három- illetve kétfordulós verseny, melynek első fordulójára novemberben kerül sor, ahol a verseny 5 órája alatt 3–5 feladatot kell megoldaniuk a versenyzőknek.
Három különböző kategóriában hirdetik meg a versenyt:
I. kategória: a szakgimnáziumok és technikumok tanulói.
II. kategória: a nem speciális matematika tanterv szerint haladó gimnazisták.
III. kategória: a speciális matematika tanterv szerint haladó gimnazisták.

Kürschák József Matematikai Tanulóverseny (11–12. osztály, kifejtős)

Nagy múltú matematikaverseny. Jellemzően október elején szervezett verseny, jellegzetes, szép feladatokkal. A részvételhez a verseny előtt néhány nappal bezárólag regisztrálni kell, a regisztráció megtalálható a versenyfelhívásban.

Olimpiai válogatóversenyek

(lásd a felkészülés az IMO-ra résznél)

Schweitzer Miklós Matematikai Emlékverseny (főleg egyetemisták)

A verseny formája és színvonala igen szokatlan, 10 napra 10–12 feladat a matematika különböző területeiről. A versenyzők otthon törhetik a fejüket. Sokszor már a feladatok megértéséhez is az irodalomhoz kell fordulni, mert az egyetemi anyagon túlmutató fogalmak szerepelnek bennük. A megoldások megtalálása közel áll az önálló kutatások végzéséhez, és csak az tud eredményesen szerepelni, aki a matematikának nem csak egy területén tájékozott, hanem széleskörű ismeretekkel rendelkezik.

Táborok

Medve Matektábor (5–12. osztályosoknak egyhetes nyári tábor)

Ezt tartják a legkötetlenebb hangulatú matektábornak. A tábor mindenki számára nyitott, és a szabadidős programokon legalább akkora a hangsúly mint a matematikai foglalkozásokon, a tábor rendkívül népszerű. A szervezők ugyanazok, mint a fentebb említett Medve Matekversenynek. A táborokat nyáron tartják, és öt-hat napig tartanak.

MaMuT 2 (10–12. osztályosoknak, egyhetes nyári tábor)

Ez a MaMuT tábor folytatása, hasonló hangulattal. Ez már nem meghívásos alapon történik, hanem a diákoknak kell jelentkezniük, és a jelentkezők közül választják ki a meghívottakat, nagyrészt a KöMaL eredményeik alapján (lásd feljebb). Még egy indok a KöMaL beküldésére!
A tábor ingyenes. Matematikai értelemben nagyon színvonalasak a foglalkozások, a tábor hete alatt különösen érdekes témákat járnak körbe a tanárok, és a diákok gondolkozhatnak a szép kapcsolódó feladatokon. Emellett sok szabadidő is van, a résztvevő tehetséges diákok barátságokat köthetnek, és vannak sportversenyek és egyéb érdekes szabadidős programok is. A tábor nagyon népszerű a résztvevők körében.

Erdős iskola (9–12. osztályos vidéki diákoknak hétvégi tábor)

Ez alapvetően egy vidéki diákoknak szervezett tábor 9–12. osztályos diákoknak, jelenleg két helyszínen is megszervezik, Veszprémben és Miskolcon. Bárki jelentkezhet minden évfolyamról, szeptemberi határidővel. Mindkét helyszínen évente öt-hat alkalommal szerveznek egy hétvégényi tábort, a diákok felkészültségi szintjüknek megfelelő csoportokban tanulnak. Az ország több kiváló matematika tanára tanít érdekes témákat a táborokban, és ezekben a témákban a diákok feladatokat is oldanak. Szabadidejükben a diákok ismerkednek, társasoznak, a diákok nagy többsége élvezi a táborokat.

--

--

Mit ajánlunk a matematikából tehetséges diákoknak?

A Gondolkodás Öröme Alapítvány ajánlója. További javaslatokat ide küldhettek: alapitvany [K] agondolkodasorome [P] hu.