5–6. osztály

Versenyek

Kalmár László Matematikaverseny (3–8. osztály, kifejtős)

A versenyen 5–8. osztályban 90 perc alatt kell 5 feladatot megoldani. A megoldásokat indokolni kell.

Abacus újság (3–8. osztály, levelezőverseny)

A folyóirat levelezőversenyt is hirdet, amely a KöMaL (Középiskolai Matematikai Lapok) előszobája. Havonta 4 feladatot tűznek ki, amelyeket postán lehet beküldeni. A matematika mellett más levelezőversenyeik is vannak. Érdekes, gondolkodtató, sokszor rejtvényszerű feladatok. Ajánlható a középiskolai felvételire való felkészüléshez is.

Zrínyi Ilona Matematika verseny — (2–12. osztály, tesztverseny)

Pörgős tesztverseny, kevés idő alatt kell sok feladatot kell megoldani, csak a végeredmény számít. Először versenyzel? Akkor a Zrínyit ne hagyd ki!

Bolyai Matematika Csapatverseny (3–12. osztály, csapatverseny)

Csapatverseny (4 fős), ahol 60 perc alatt a körzeti forduló során 13 tesztfeladatot kell megoldani. (A matek mellett magyarból és természettudományból is szerveznek versenyt.)

Kenguru Matematikaverseny (2–12. osztály, tesztverseny)

Tesztverseny, 5–6. osztályban 30 feladatot kell 75 perc alatt megoldani. A régebbi feladatsorokat és megoldásaikat a Zalamat adja ki könyv formájában.

Kecske kupa (5–10. osztály, csapatos váltóverseny)

A versenyen 4 fős csapatok indulhatnak. A csapatok tagjai egy iskola azonos évfolyamra járó tanulói lehetnek. A versenyen a matematikai feladatokat négy témába sorolják, témánként 8 feladatot lehet megoldani. A témák egymást követő feladatai nehezednek, ennek megfelelően a nagyobb sorszámú feladatokkal több pontot lehet elérni. Mindegyik feladat megoldása egy pozitív egész szám. A csapatoknak csak ezt a számot kell megadni, a feladatok megoldását nem kell indokolni.

Medve Szabadtéri Matematikaverseny (5–12. osztály, szabadtéri csapatverseny)

Szabadtéri csapatverseny (3 fős csapatok) állomásokkal. Vidám hangulatú verseny, érdekes feladatokkal a szabad levegőn. A versenyt most már Budapesten több helyszínen, illetve sok vidéki városban is megszervezik. A kirobbanó népszerűsége miatt sok helyszínre hetekkel a verseny előtt kell regisztrálni. A Medve szervezői emellett más programokat is szerveznek, érdemes körülnézni a honlapjukon

Dürer Verseny — (3 fős váltóverseny, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben)

Két fordulóból áll helyi forduló és döntő. A helyi és a döntő forduló során szabadidős programokon is részt vehetnek a diákok.

Táborok

Medve Matektábor ( 5–12. osztályosoknak egyhetes nyári tábor)

Ezt tartják a legkötetlenebb hangulatú matektábornak. A tábor mindenki számára nyitott, és a szabadidős programokon legalább akkora a hangsúly mint a matematikai foglalkozásokon, a tábor rendkívül népszerű. A szervezők ugyanazok, mint a fentebb említett Medve Matekversenynek. A táborokat nyáron tartják, és öt-hat napig tartanak.

MaMuT (5–9. osztályosoknak egyhetes nyári tábor)

A tábor meghívásos alapú, azok a diákok kapnak meghívót, akik országos versenyeken kellően jó helyezéseket érnek el. A tábor ingyenes. Matematikai értelemben nagyon színvonalasak a foglalkozások, a tábor hete alatt különösen érdekes témákat járnak körbe a tanárok, és a diákok gondolkozhatnak a szép kapcsolódó feladatokon. Emellett a szervezők sokat dolgoznak az élvezetes szabadidős programok megvalósításán, a meghívott tehetséges diákok egymással is barátságokat köthetnek. A tábor nagyon népszerű a résztvevők körében.

Iskolák

Az ország legtöbb matematikatagozata hatosztályos, érdemes 6. osztályban megfontolni a felvételit.

--

--

Mit ajánlunk a matematikából tehetséges diákoknak?

A Gondolkodás Öröme Alapítvány ajánlója. További javaslatokat ide küldhettek: alapitvany [K] agondolkodasorome [P] hu.