7–8. osztály

Versenyek

Kalmár László Matematikaverseny (3–8. osztály, kifejtős)

A versenyen 5–8. osztályban 90 perc alatt kell 5 feladatot megoldani. A megoldásokat indokolni kell.

Varga Tamás Matematikaverseny (7–8. osztály, kifejtős)

Három fordulós verseny, ahol 5 gondolkodtató feladatot kell megoldani 120 perc alatt. A megoldásokat indokolni kell. Előnye, hogy két kategória van mindkét évfolyamon. Így a magasabb óraszámban tanuló diákok más kategóriában indulnak.

Dürer Verseny (3 fős váltóverseny, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben)

Két fordulóból álló csapatverseny (3 fős). A helyi és a döntő forduló során is szabadidős programokon vehetnek részt a diákok.

Abacus újság (3–8. osztály, levelezőverseny)

A folyóirat levelezőversenyt is hirdet, amely a KöMaL (Középiskolai Matematikai Lapok) előszobája. Havonta 4 feladatot tűznek ki, amelyeket postán lehet beküldeni. A matematika mellett más levelezőversenyeik is vannak. Érdekes, gondolkodtató, sokszor rejtvényszerű feladatok. Ajánlható a középiskolai felvételire való felkészüléshez is.

KöMaL (9–12. osztály, levelezőverseny)

Ha valaki az Abacusnál nehezebb feladatokkal szeretne foglalkozni egy havi rendszerességű levelezőverseny keretében, akkor érdemes megnéznie a Kömal B és C pontversenyeit, sok feladat a 7–8.-osoknak is elérhető.

Zrínyi Ilona Matematika verseny (2–12. osztály, tesztverseny)

Pörgős tesztverseny, kevés idő alatt kell sok feladatot kell megoldani, csak a végeredmény számít. Először versenyzel? Akkor a Zrínyit ne hagyd ki!

Medve Szabadtéri Matematikaverseny (5–12. osztály, szabadtéri csapatverseny)

Szabadtéri csapatverseny (3 fős csapatok) állomásokkal. Vidám hangulatú verseny, érdekes feladatokkal a szabad levegőn. A versenyt most már Budapesten több helyszínen, illetve sok vidéki városban is megszervezik. A kirobbanó népszerűsége miatt sok helyszínre hetekkel a verseny előtt kell regisztrálni. A Medve szervezői emellet más programokat is szerveznek, érdemes körülnézni a honlapjukon,

Bolyai Matematika Csapatverseny (3–12. osztály, csapatverseny, tesztverseny)

Csapatverseny (4 fős), ahol 60 perc alatt a körzeti forduló során 13 tesztfeladatot kell megoldani.

Kenguru Matematikaverseny (2–12. osztály, tesztverseny)

Tesztverseny, 2–4. osztályban 24 feladatot kell 60 perc alatt megoldani. A régebbi feladatsorokat és megoldásaikat a zalamat adja ki könyv formájában.

Kavics Kupa (7–12. osztály, csapatverseny)

A Fazekas Mihály Gimnázium házi versenye, ahol héttagú csapatoknak kell 21 feladatot megoldania 120 perc alatt. A verseny lebonyolításának stílus önmagában is érdekes, továbbá régebbi feladatsorokat is lehet használni feladatbanként. Könnyebb és kifejezetten nehéz feladatok is vannak a feladatok között.

Táborok

Medve Matektábor (5–12. osztályosoknak egy hetes nyári tábor)

Ezt tartják a legkötetlenebb hangulatú matektábornak. A tábor mindenki számára nyitott, és a szabadidős programokon legalább akkora a hangsúly mint a matematikai foglalkozásokon, a tábor rendkívül népszerű. A szervezők ugyanazok, mint a fentebb említett Medve Matekversenynek. A táborokat nyáron tartják, és öt-hat napig tartanak.

MaMuT (5–9. osztályosoknak egy hetes nyári tábor)

A tábor meghívásos alapú, azok a diákok kapnak meghívót, akik az előzőekben felsorolt országos versenyeken (TEENDŐ) kellően jó helyezéseket érnek el. A tábor ingyenes. Matematikai értelemben nagyon színvonalasak a foglalkozások, a tábor hete alatt különösen érdekes témákat járnak körbe a tanárok, és a diákok gondolkozhatnak a szép kapcsolódó feladatokon. Emellett a szervezők sokat dolgoznak az élvezetes szabadidős programok megvalósításán, a meghívott tehetséges diákok egymással is barátságokat köthetnek. A tábor nagyon népszerű a résztvevők körében.

Hétvégi tábor (7–12. osztályosoknak)

Ez egy meghívásos alapú tábor, az év során általában két hétvégén szervezik meg. Hetedikben érdemes csatlakozni, de megfelelő pótlások után nyolcadikban is lehet csatalkozni. A részletek megtalálhatók a honlapon.

Iskolák

Ha valaki nyolcadikosan jön rá, hogy mégis matematika tagozatra szeretne menni, akkor érdemes lehet felvenni a kapcsolatot a Budapesti Fazekas Mihály Gimnáziummal, ami még körülbelül hat diákot átvesz nyolcadik után.

--

--

--

A Gondolkodás Öröme Alapítvány ajánlója. További javaslatokat ide küldhettek: alapitvany [K] agondolkodasorome [P] hu.

Love podcasts or audiobooks? Learn on the go with our new app.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store
Mit ajánlunk a matematikából tehetséges diákoknak?

Mit ajánlunk a matematikából tehetséges diákoknak?

A Gondolkodás Öröme Alapítvány ajánlója. További javaslatokat ide küldhettek: alapitvany [K] agondolkodasorome [P] hu.

More from Medium

Disclosures and understandings in 2022 — Rob Tyrie - Founder @ Ironstone Advisory I(a)

TAKE AWAYS FROM VIDEO SIMPLE PRODUCTS MAKE BIG COMPANIES:- The videos of take aways from the rookie…

Technology isn’t the answer? A response to Artificial Unintelligence Chapter 1.

Controlling the Controllable