Versenyek

Kalmár László Matematikaverseny (3–8. osztály, kifejtős)

A versenyen 5–8. osztályban 90 perc alatt kell 5 feladatot megoldani. A megoldásokat indokolni kell.

Varga Tamás Matematikaverseny (7–8. osztály, kifejtős)

Három fordulós verseny, ahol 5 gondolkodtató feladatot kell megoldani 60 perc alatt. A megoldásokat indokolni kell. Előnye, hogy két kategória van mindkét évfolyamon. Így a magasabb óraszámban tanuló diákok más kategóriában indulnak.

Dürer Verseny (3 fős váltóverseny, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben)

Két fordulóból álló csapatverseny (3 fős). A helyi és a döntő forduló során is szabadidős programokon vehetnek részt a diákok.

Abacus újság (3–8. osztály, levelezőverseny)

A folyóirat levelezőversenyt is hirdet, amely a KöMaL (Középiskolai Matematikai Lapok) előszobája. Havonta 4 feladatot tűznek ki, amelyeket postán lehet beküldeni. A matematika mellett más levelezőversenyeik is vannak. Érdekes, gondolkodtató, sokszor rejtvényszerű feladatok. Ajánlható a középiskolai felvételire való felkészüléshez is.

KöMaL (9–12. osztály, levelezőverseny)

Ha valaki az Abacusnál nehezebb feladatokkal szeretne foglalkozni egy havi rendszerességű levelezőverseny keretében, akkor érdemes megnéznie a Kömal B és C pontversenyeit, sok feladat a 7–8.-osoknak is elérhető.

Zrínyi Ilona Matematika verseny (2–12. osztály, tesztverseny)

Pörgős tesztverseny, kevés idő alatt kell sok feladatot kell megoldani, csak a végeredmény számít. Először versenyzel? Akkor a Zrínyit ne hagyd ki!

Medve Szabadtéri Matematikaverseny (5–12. osztály, szabadtéri csapatverseny)

Szabadtéri csapatverseny (3 fős csapatok) állomásokkal. Vidám hangulatú verseny, érdekes feladatokkal a szabad levegőn. A versenyt most már Budapesten több helyszínen, illetve sok vidéki városban is megszervezik. A kirobbanó népszerűsége miatt sok helyszínre hetekkel a verseny előtt kell regisztrálni. A Medve szervezői emellet más programokat is szerveznek, érdemes körülnézni a honlapjukon,

Bolyai Matematika Csapatverseny (3–12. osztály, csapatverseny, tesztverseny)

Csapatverseny (4 fős), ahol 60 perc alatt a körzeti forduló során 14 feladatot kell megoldani, az első 13 feladat teszt (több válasz is lehetséges), az utolsó feladat más jellegű.

Kenguru Matematikaverseny (2–12. osztály, tesztverseny)

Tesztverseny, 2–4. osztályban 24 feladatot kell 60 perc alatt megoldani. A régebbi feladatsorokat és megoldásaikat a zalamat adja ki könyv formájában.

Kavics Kupa (7–12. osztály, csapatverseny)

A Fazekas Mihály Gimnázium házi versenye, ahol héttagú csapatoknak kell 21 feladatot megoldania 120 perc alatt. A verseny lebonyolításának stílus önmagában is érdekes, továbbá régebbi feladatsorokat is lehet használni feladatbanként. Könnyebb és kifejezetten nehéz feladatok is vannak a feladatok között.

Táborok

Medve Matektábor (5–12. osztályosoknak egy hetes nyári tábor)

Ezt tartják a legkötetlenebb hangulatú matektábornak. A tábor mindenki számára nyitott, és a szabadidős programokon legalább akkora a hangsúly mint a matematikai foglalkozásokon, a tábor rendkívül népszerű. A szervezők ugyanazok, mint a fentebb említett Medve Matekversenynek. A táborokat nyáron tartják, és öt-hat napig tartanak.

MaMuT (5–9. osztályosoknak egy hetes nyári tábor)

A tábor meghívásos alapú, azok a diákok kapnak meghívót, akik az előzőekben felsorolt országos versenyeken (TEENDŐ) kellően jó helyezéseket érnek el. A tábor ingyenes. Matematikai értelemben nagyon színvonalasak a foglalkozások, a tábor hete alatt különösen érdekes témákat járnak körbe a tanárok, és a diákok gondolkozhatnak a szép kapcsolódó feladatokon. Emellett a szervezők sokat dolgoznak az élvezetes szabadidős programok megvalósításán, a meghívott tehetséges diákok egymással is barátságokat köthetnek. A tábor nagyon népszerű a résztvevők körében.

Hétvégi tábor (7–12. osztályosoknak)

Ez egy meghívásos alapú tábor, az év során általában két hétvégén szervezik meg. Hetedikben érdemes csatlakozni, de megfelelő pótlások után nyolcadikban is lehet csatalkozni. A részletek megtalálhatók a honlapon.

Iskolák

Ha valaki nyolcadikosan jön rá, hogy mégis matematika tagozatra szeretne menni, akkor érdemes lehet felvenni a kapcsolatot a Budapesti Fazekas Mihály Gimnáziummal, ami még körülbelül hat diákot átvesz nyolcadik után.

A Gondolkodás Öröme Alapítvány ajánlója. További javaslatokat ide küldhettek: alapitvany [K] agondolkodasorome [P] hu.

A Gondolkodás Öröme Alapítvány ajánlója. További javaslatokat ide küldhettek: alapitvany [K] agondolkodasorome [P] hu.