9–10. osztály

Versenyek

Zrínyi Ilona Matematika verseny (2–12. osztály, tesztverseny)

Pörgős tesztverseny, kevés idő alatt kell sok feladatot kell megoldani, csak a végeredmény számít. Először versenyzel? Akkor a Zrínyit ne hagyd ki!

Bolyai Matematika Csapatverseny (3–12. osztály, csapatverseny)

Csapatverseny (4 fős), ahol 60 perc alatt a körzeti forduló során 13 tesztfeladatot kell megoldani. (A matek mellett magyarból és természettudományból is szerveznek versenyt.)

Kenguru Matematikaverseny (2–12. osztály, tesztverseny)

Tesztverseny, 7–8. osztályban 30 feladatot kell 75 perc alatt megoldani. A régebbi feladatsorokat és megoldásaikat a Zalamat adja ki könyv formájában.

Kecske kupa (5–10. osztály, csapatos váltóverseny)

A versenyen 4 fős csapatok indulhatnak. A csapatok tagjai egy iskola azonos évfolyamra járó tanulói lehetnek. A versenyen a matematikai feladatokat négy témába sorolják, témánként 8 feladatot lehet megoldani. A témák egymást követő feladatai nehezednek, ennek megfelelően a nagyobb sorszámú feladatokkal több pontot lehet elérni. Mindegyik feladat megoldása egy pozitív egész szám. A csapatoknak csak ezt a számot kell megadni, a feladatok megoldását nem kell indokolni.

Medve Szabadtéri Matematikaverseny (3–12. osztály, szabadtéri csapatverseny)

Szabadtéri csapatverseny (3 fős csapatok) állomásokkal. Vidám hangulatú verseny, érdekes feladatokkal a szabad levegőn. A versenyt most már Budapesten több helyszínen, illetve sok vidéki városban is megszervezik. A kirobbanó népszerűsége miatt sok helyszínre hetekkel a verseny előtt kell regisztrálni. A Medve szervezői emellett más programokat is szerveznek, érdemes körülnézni a honlapjukon:

Dürer Matematikaverseny (9–12. osztály, csapatverseny)

Az ismertebb versenyek mellett kiemelnénk a Dürer Matematikaversenyt, mert a tanulmányi rész mellett a szervezők arra is törekedtek, hogy sok közösségépítő programot is nyújtsanak a résztvevő diákok számára. Előnye még, hogy viszonylag sok kategóriában lehet indulni, így rutinosabb és kevésbé rutinos versenyzők is találhatnak maguknak megfelelő kategóriát. Matematika mellett kémia és fizika versenyt is szerveznek. A versenyen 3 fős csapatokban lehet részt venni, legalább az egyik csapattagnak lánynak kell lennie.

  • https://durerinfo.hu/ — a verseny hivatalos honlapja, ahol a régebbi feladatsorok és megoldásaik (2007/08 óta), az aktuális információk továbbá a versenyszabályzat is megtalálható sok egyéb hasznos anyag mellett.

KöMaL — (9–12. osztály, levelező verseny)

Havi rendszerességgel jelennek meg új feladatok, és egy hónap leteltével kell a megoldásokat beküldeni. Az újságra való előfizetés ajánlott, de anélkül is elérhetők a feladatok a honlapon, és részt lehet venni a versenyben. 9. osztályban elérhető a K pontverseny, ami az Abacus folytatásának tekinthető. A C pontverseny szintén inkább a kezdőknek ajánlott, de mindenkinek érdemes megnéznie a B pontversenyt is, az alacsonyabb sorszámú feladatok nagyon sokaknak elérhető nehézségűek, és hasznos gyakorlást jelentenek. Összességében a KöMaL jelenti talán a legszínvonalasabb folytonos matematikai felkészülést. (Érdemes megjegyezni, hogy a KöMaL fizikai és informatikai pontversenyeket is meghirdet.)

  • https://www.komal.hu/home.h.shtml — a verseny honlapja, ahol az utóbbi 20 év matematika feladatai megtalálhatóak sokszor megoldással is
  • http://db.komal.hu/KomalHU/ — a KöMaL archívuma, 1972-től megtalálhatóak a feladatok, és a kezdeti évek 1893 és 1899 közötti feladatok is megtalálhatóak. Vigyázat! A kategóriák elnevezése az évek során változott! A feladatok között lehet téma szerint is keresni.

Matematika Határok Nélkül (csak 9.-ben!, osztályverseny)

Különleges, az egész osztálynak szóló matematikaverseny. Az egész osztály, mint egy nagy csapat vesz részt az osztályok versenyén. Különlegessége még, hogy az első feladat idegen nyelven van (angol, francia, olasz, német, spanyol). A feladatok között vannak könnyebbek és nehezebbek is, így mindenki találhat magának gondolkodnivalót. Nem matematika tagozatosok vehetnek csak részt a versenyen.

Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny (9–10. osztály, kifejtős)

A KöMaL alapítójáról elnevezett középiskolai verseny 9 és 10. osztályosoknak. Minden évfolyamon három kategória van, attól függően, ki hány órában tanul matekot.

Náboj Nemzetközi Matematikaverseny (csapatos váltóverseny)

Szintén csapatverseny (legfeljebb 5 fős csapatok), a csapattagoknak egy iskolából kell jönnie. Érdemes a régebbi feladatsorok között böngészni.

Nemzetközi Magyar Matematikaverseny (9–12. osztály, kifejtős)

1992 óta megrendezett verseny. A verseny a határontúli magyarok számára is nyitott. A nevezést az iskolák intézik.

Kavics Kupa (7–12. osztály, csapatverseny)

A Fazekas Mihály Gimnázium házi versenye, ahol héttagú csapatoknak kell 21 feladatot megoldania 120 perc alatt. A verseny lebonyolításának stílusa önmagában is érdekes, továbbá régebbi feladatsorokat is lehet használni feladatbankként. Könnyebb és kifejezetten nehéz feladatok is vannak a feladatok között.

Táborok

Medve Matektábor (5–12. osztályosoknak egyhetes nyári tábor)

Ezt tartják a legkötetlenebb hangulatú matektábornak. A tábor mindenki számára nyitott, és a szabadidős programokon legalább akkora a hangsúly mint a matematikai foglalkozásokon, a tábor rendkívül népszerű. A szervezők ugyanazok, mint a fentebb említett Medve Matekversenynek. A táborokat nyáron tartják, és öt-hat napig tartanak.

MaMuT (5–9. osztályosoknak egyhetes nyári tábor)

A tábor meghívásos alapú, azok a diákok kapnak meghívót, akik bizonyos országos versenyeken kellően jó helyezéseket érnek el. A tábor ingyenes. Matematikai értelemben nagyon színvonalasak a foglalkozások, a tábor hete alatt különösen érdekes témákat járnak körbe a tanárok, és a diákok gondolkozhatnak a szép kapcsolódó feladatokon. Emellett a szervezők sokat dolgoznak az élvezetes szabadidős programok megvalósításán, a meghívott tehetséges diákok egymással is barátságokat köthetnek. A tábor nagyon népszerű a résztvevők körében.

MaMuT 2 (10–12. osztályosoknak egy hetes nyári tábor)

Ez a MaMuT tábor folytatása, hasonló hangulattal. Ez már nem meghívásos alapon történik, hanem a diákoknak kell jelentkezniük, és a jelentkezők közül választják ki a meghívottakat, nagyrészt a KöMaL eredményeik alapján. Még egy indok a KöMaL beküldésére!

Erdős iskola (9–12. osztályos vidéki dákoknak hétvégi tábor)

Ez alapvetően egy vidéki diákoknak szervezett tábor 9–12. osztályos diákoknak, jelenleg két helyszínen is megszervezik, Veszprémben és Miskolcon. Bárki jelentkezhet minden évfolyamról, szeptemberi határidővel. Mindkét helyszínen évente öt-hat alkalommal szerveznek egy hétvégényi tábort, a diákok felkészültségi szintjüknek megfelelő csoportokban tanulnak. Az ország több kiváló matematika tanára tanít érdekes témákat a táborokban, és ezekben a témákban a diákok feladatokat is oldanak. Szabadidejükben a diákok ismerkednek, társasoznak, a diákok nagy többsége élvezi a táborokat.

Ajánlott könyvek

D. O. Skljarszkij — Nyikolaj Nyikolajevics Csencov — Isaac Mojszejevics Jaglom:
Válogatott feladatok és tételek az elemi matematika köréből 1. (Aritmetika és algebra), 2002, Typotex
Izgalmas, gondolkodtató feladatokkal teli példatár, algebrai és számelméleti feladatokkal.

D. O. Skljarszkij — Nyikolaj Nyikolajevics Csencov — Isaac Mojszejevics Jaglom:
Válogatott feladatok és tételek az elemi matematika köréből 2. (Geometria), 2002, Typotex
Az előző könyv 2. kötet, ahol a geometriai feladatok kaptak helyet.

Reiman István: A geometriai és határterületei
Középiskolásoknak szóló könyv, amely különböző geometriai tételeket, módszereket mutat be emészhető formában.

Hajnal Péter: Elemi kombinatorikai feladatok — Polygon jegyzet
Tematikusan összeállított kombinatorikai gondolkodtató problémák feladatgyűjteménye.

--

--

Mit ajánlunk a matematikából tehetséges diákoknak?

A Gondolkodás Öröme Alapítvány ajánlója. További javaslatokat ide küldhettek: alapitvany [K] agondolkodasorome [P] hu.