Készülés az IMO-ra!

Válogatóversenyek

A legfontosabb információk ezen az oldalon érhetők el:

Felkészülés

KöMaL A és B pontverseny

A tapasztalat szerint havi rendszerességgel oldani a KöMaL-t jó gyakorlást jelent az olimpiára és a válogatókra, illetve a KöMaL eredmények beszámítanak a harmadik és negyedik válogató versenyre való meghívásban is. Az olimpiát megcélzó 11–12.-es diákoknak elsősorban az A pontverseny ajánlott, fiatalabbaknak a B is hasznos gyakorlást jelent.

IMO honlapja

Az IMO hivatalos honlapja statisztikákkal, feladatokkal, aktuális információkkal.

Shortlistek

A linken megtalálhatók az előző évek shortlistjei (angol nyelven). Ez algebrából, geometriából, számelméletből és kombinatorikából 8–8 feladat nehezedő sorrendben. Az IMO feladatait az év shortlistjéből választják ki, és jellemzően a válogatóversenyek feladatai az előző év shortlistjéből származnak (ezért a shortlist egy évig titkosított). Emiatt a shortlist rendkívül jó készülés mind az IMO-ra mind a válogatóversenyekre. Mivel az évtizedek során az IMO elég sokat változott, ezért az elmúlt évek shortlistjei jellemzően jobb felkészülést jelentenek, mint a több mint húsz évvel ezelőtti IMO sorok.

MEMO — Middle European Mathematical Olympiad

2007 óta megszervezett IMO-jellegű verseny. Az IMO-ra nem bejutott, legfeljebb 11.-es diákok közül a válogató versenyeken legsikeresebb hat diák mehet a versenyre.

EGMO — European Girls’ Mathematical Olympiad

2012 óta szervezik meg IMO-jellegű verseny Európában lányoknak.

Matematikai Diákolimpiák

További nemzetközi versenyek

IMO — Szakkörök

A budapesti szakkör anyagai 2002/03-tól kezdve, a válógatóversenyek feladatai 2001-től. A kéthetente rendezett központi olimpiai szakkörön az olimpiához és a válogatókhoz hasznos feladatokat oldanak és beszélnek meg a diákok.

Szegeden is tartanak egy színvonalas olimpiai felkészítő szakkört:

Foglalkozások 9–12. osztályig Misckolcon és Veszprémben (lásd feljebb). Ez a tábor elsősorban nem az olimpiai felkészítésről szól, de van külön erre szakosodó csoportjuk.

Felkészülést segítő könyvek

Dobos Sándor, Reiman Isván: Nemzetközi Matematikai Diákolimpiák 1959–2003 — feladatsorok és megoldásaik (ez egy hasznos könyv, bár az elmúlt évek shortlistjeit megnézni hasznosabb lehet, mint a több mint húsz évvel ezelőtti olimpiai feladatsorokból készülni, lásd feljebb)

Evan Chen: Euclidean Geometry in Mathematical Olympiads — Angol nyelvű könyv, rendkívül jól összeállított tanítóanyag és feladatgyűjtemény az olimpiákon és válogatókon felmerülő geometriára való készüléshez. Erősen ajánlott, másolat kölcsönkérhető.

Titu Andreescu, Gabriel Dospinescu: Problems from the Book — Angol nyelvű könyv, nagyon színvonalas feladatgyűjtemény, ami megtanít több hasznos technikát is olimpiai jellegű problémákra. A kombinatorika, számelmélet és algebra feladatainak sok fontos válfaját lefedi, (geometria nincsen benne). Interneten legálisan elérhető:

Coxeter: Az újra felfedezett geometria

Erdős-Surányi: Válogatott fejezetek a számelméletből

--

--

Mit ajánlunk a matematikából tehetséges diákoknak?

A Gondolkodás Öröme Alapítvány ajánlója. További javaslatokat ide küldhettek: alapitvany [K] agondolkodasorome [P] hu.