Az adott korcsoportoknál olvashatóak az ajánlásaink az egyes versenyekkel kapcsolatban, a linkeket is gyűjtöttünk, ahol régebbi feladatsorokat lehet letölteni, ezzel könnyítve meg a versenyekre való felkészülést, az órai/szakköri anyag színesítését.

Dürer Matematikaverseny (9–12. osztály: országosan, 5–8. osztály: Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg)

Az ismertebb versenyek mellett kiemelnénk a Dürer Matematikaversenyt, mert a tanulmányi rész mellett a szervezők arra is törekedtek, hogy sok közösségépítő programot is nyújtsanak a résztvevő diákok számára. Előnye még, hogy viszonylag sok kategóriában lehet indulni, így rutinosabb és kevésbé rutinos versenyzők is találhatnak maguknak megfelelő kategóriát. Matematika mellett kémia és fizika versenyt is szerveznek. A versenyen 3 fős csapatokban lehet részt venni, legalább az egyik csapattagnak lánynak kell lennie.

Matematika Határok Nélkül (9. osztály, kifejtős)

Különleges, az egész osztálynak szóló matematikaverseny. Az egész osztály, mint egy nagy csapat vesz részt az osztályok versenyén. Különlegessége még, hogy az első feladat idegen nyelven van (angol, francia, olasz, német, spanyol). A feladatok között vannak könnyebbek és nehezebbek is, így mindenki találhat magának gondolkodnivalót. Nem matematika tagozatosok vehetnek csak részt a versenyen.
https://msf.berzsenyi.hu/feladatok — az előző évek feladatai a verseny honlapján megtalálhatóak

Kavics Kupa (7–12. osztály, csapatverseny)

A Fazekas Mihály Gimnázium házi versenye, ahol héttagú csapatoknak kell 21 feladatot megoldania 120 perc alatt. A verseny lebonyolításának stílus önmagában is érdekes, továbbá régebbi feladatsorokat is lehet használni feladatbanként. Könnyebb és kifejezetten nehéz feladatok is vannak a feladatok között.

KöMaL archívuma és honlapja jól hasznosítható mint feladatbank.

Nemzetközi Magyar Matematikaverseny (9–12. osztály, kifejtős)

1992 óta megrendezett verseny. A verseny a határontúli magyarok számára is nyitott. A nevezést az iskolák intézik.

Versenyek tanároknak

Medve Szabadtéri Matematikaverseny (felnőtteknek is, csapatverseny)

Csapatverseny (3 fős csapatok) szabadtéren oldanak meg feladatokat állomásról állomásra járva. Felnőttek és pedagógusok is indulhatnak.
A Medve szervezői emellet más programokat is szerveznek, érdemes körülnézni a honlapjukon,

Bolyai Matematika Csapatverseny (felnőtteknek is, csapatverseny)

Kevés olyan matematika verseny van, ahol pedagógusként is el lehet indulni. Pedagógusok (3 kategóriában) továbbá felnőttek is indulhatnak.
Csapatverseny (4 fős csapatok), ahol 60 perc alatt a körzeti forduló során 14 feladatot kell megoldani, az első 13 feladat teszt (több válasz is lehetséges), az utolsó feladat más jellegű.

Náboj Nemzetközi Matematikaverseny (csapatos váltóverseny)

Szintén csapatverseny (legfeljebb 5 fős csapatok), itt is lehet indulni felnőttként is (nincs külön tanároknak szóló kategória). Érdemes a régebbi feladatsorok között böngészni.

A Gondolkodás Öröme Alapítvány ajánlója. További javaslatokat ide küldhettek: alapitvany [K] agondolkodasorome [P] hu.

A Gondolkodás Öröme Alapítvány ajánlója. További javaslatokat ide küldhettek: alapitvany [K] agondolkodasorome [P] hu.